Kerékpárok
Áraink
Elérhetőségek
Látnivalók
Hírek
Kölcsönzés
 

Ha feliratkozik hírlevelünkre, első kézből kaphat információkat új akcióinkról!

Bejelentkezés

 

 

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

     
Látnivalók

Túralehetőségek
A csongrádi pontonhídtól a szentesi közúti hídig húzódó kerékpárút része az európai országokat összekötő kerékpáros vándorút-hálózat – Euro-velo – 6000 km-es útvonalának, amely Európa legészakibb pontját (Nord-Cap, Norvégia) köti össze a görögországi Athénnal.

A Tisza-parti kerékpárút a folyó gyönyörű panorámája mellett változatos történelmi, néprajzi látnivalókat kínál a természet és a mozgás szerelmeseinek.

 

Túrák, kirándulások:

-       a Tisza gátján kellemes kerékpártúrát tehetünk az Öregszőlőkbe, ahol a kirándulást színesítendő bort kóstolhatunk valamelyik szőlősgazda pincéjében;

-       a csongrádi közúti hídtól a Tisza jobb partján kelet felé haladva elkarikázhatunk az ártéren fekvő Labodár természetvédelmi területhez, majd néhány kilométeres kerékpározással a Vidre-torokhoz és Felgyőre;

-       Körös-torok: a város keleti végétől a Körös torkolatáig a Tisza jobb partja tengerpartra emlékeztető homokpadjával kiváló strandolási terület, innen akár csónakkal is lehet kirándulásokat tenni a Tiszán és a Körösön;

-       Csongrád Belvárosa – az egykori fölvár területe: a girbegurba utcákon haladva megtekinthetjük az Öregvár utca építészeti remekeit – a 2-300 éves épületek a török világ hangulatát idézik;

-       a töltés tetejéről, a Szent János-i kiserdő végén, a törökkori vár romjaihoz érünk. A vár szomszédságában a Szent Rókus templom a parasztbarokk művészet remeke;

-       a pontonhídtól a Tisza töltésén nyugat felé haladva megközelíthetők a középkori Ellés monostor maradványai;

-       a bátrabbak és jó erőben levők akár az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkhoz is elkarikázhatnak.

A városról
Csongrád a Tisza jobb partján, a Körös torkolata felett fekszik. Kedvezõ földrajzi helyzete miatt az újkõkor óta lakott hely. Árpád fejedelem – a monda szerint – 896-ban a vidéket Ond törzsének adta szálláshelyül, hová Ond fia, Ete földvárat építtetett, melyet Csernigrádnak (fekete várnak) neveztek el.

A XI. században Szent István a vármegye központjává tette. A tatárok dúlása után IV. Béla Szegedre tette át a megyeszékhelyt.

A Rákóczi-szabadságharc bukása után Csongrád gróf Károlyi Sándor birtoka lett.

 

Csongrád Belvárosa érdekes módon nem a város központjában van, hanem annak keleti részén, mivel a kanyargó Tisza a település terjeszkedését csak nyugatra engedte meg. A lakóházak a tatárjárás idején lerombolt földvár helyére épültek. A ma is álló, 2-300 éves épületek a török világ hangulatát őrzik. A műemléki védettségű épületegyüttes a nemzeti örökség része.

 

A környék természeti értékei: az északnyugatra 12 km-re levő Bokrospuszta, a kónyaszéki puszta, a Tisza túlpartján a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület és a Tisza holtágai, amelyek nagyszerű horgász- és kirándulóhelyek is.

 

A város gyógyfürdője 50 m-es úszómedencével, télen sátorral fedett tanmedencével és termál ülőmedencével várja a vendégeket. Csongrád másik vonzereje a Körös-toroki partfürdő, ahol a 700 m hosszan és 60-100 m szélesen elterülő homokföveny tengerpart illúzióját kelti.

 

Csongrád 1987-ben Rómában elnyerte a Szőlő és a bor nemzetközi városa címet.

A város évente több nagyszabású, az idegenforgalom vendégeinek is szóló programsorozatot szervez és bonyolít le. Ezek közül kiemelkednek a Csongrádi Napok és a Körös-toroki Napok, minden év augusztusában.
Megközelítés
Kiskunfélegyháza irányából a város az E-5-ös útról a 451-es úton közelíthető meg. Szeged felől két úton is elérhető: Hódmezővásárhely - Szentes, valamint Sándorfalva – Baks – Csanytelek. Ezen az úton érhető el a Csongrádtól mintegy 35 km-re lévő ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark.

 
 
Copyright © 2009 kölcsönbringa.hu Adatvédelmi nyilatkozat Kapcsolat
 

Írja be a keresendő szót vagy kifejezést, és kattintson a keresős gombra!